Kelim tæpper - Kelims fra Tyrkiet, Persien, Afghanistan og Marokko

Kelims giver glæde og smukke oplevelser

Kelim væves af helt naturlige materialer fra naturen, som fx bomuld, sisal, jute, gedehår og uld. Tæppets mønster udgøres af de synlige skudtråde, der som regel er lavet af uld, hvorimod de skjulte kædetråde kan være af materialer såsom bomuld og uld. Kelim tæpper har som oftest det samme mønster på forsiden og bagsiden, hvilket skyldes den kurve-agtige væveteknik.

Nye kelim tæpper kan sagtens være smukke og dekorative, men er man først faldet for de gamle originale kelim tæpper og har fundet ud af at se forskel, så dukker der en helt ny verden op, hvor man kan blive ved med at gå på opdagelse i de ægte tæpper. Skåret eller klippet vintage kelim tæpper anvendes også til sammensætning af kelim puder.

Der er mange ting der er med til at gøre kelim tæpper originale og smukke: Først og fremmest uldens og farvernes kvalitet, men naturligvis også den kunstneriske sans som den enkelte væver har haft.

At købe et ægte tæppe er at købe et unikt kunstværk, der på én gang forener kultur, tradition, identitet og ældgammelt håndværk i et smukt udtryk. Derfor skal du vælge dit tæppe ud fra, hvad du kan lide at omgive dig med og se på hver dag. Inden du går ud og kigger på tæpper, så er det en god idé, at finde ud af, hvilken størrelse der vil passe til den placering, dit tæppe skal have i din bolig. 

Hos Wiinstedt har du også mulighed for at låne et eller flere tæppe med hjem, så du bedre kan fornemme og vurdere om ét af dem er det rigtige tæppe til dit hjem.

Tæppernes farver på billeder ser altid anderledes ud end i virkeligheden, og tæppernes struktur er heller ikke mulig at gengive på en computerskærm.

Derfor anbefaler vi, at du ringer til os og booker tid til et besøg i tæppegalleriet. Når du booker en tid, er det en unik tid til dig, hvor du får information om tæppernes historie og materialer samt ekspertrådgivning i forhold til dine ønsker omkring tæppets størrelse, type, farver og placering i boligen.

Du er også altid meget velkommen til at komme og opleve vores store udvalg af kelim tæpper uden tidsbestilling i vores galleri i København, som ligger på Strandboulevarden nr. 9 på Østerbro.

Antikke kelims er ofte ret kostbare, og man skal vide meget om kelimtæpper for at vurdere den rigtige pris. Der findes også nye kelim tæpper, som er håndlavede, og derfor må betragtes som ægte tæpper. For det uerfarne øje kan det dog være svært at skelne disse nyere ægte tæpper fra de fabriksfremstillede.

Tæppebutikker med store rabatter og kelim tæpper på evigt udsalg er aldrig et godt tegn. Det er sund fornuft at købe sine kelims hos en fagmand, der er troværdig, og hvor pris og kvalitet hænger sammen.

Du kan også finde og købe dit kelim tæppe online i vores Webshop. Webshoppen indeholder dog kun et udvalg af samtlige af vores kelimtæpper i tæppegalleriet. Har du brug for vejledning i forhold til dit valg af tæppe, kan  du benytte dig af vores erfarne rådgivning og vejledning telefonisk.

For over 8.000 år siden i Anatolien, eller nutidens moderne Tyrkiet, har kvinder formentlig vævet kelim som funktionelle hverdagsgenstande. De blev brugt til gulvbelægning, puder, opbevaringsposer, teltdekorationer, sadeltasker og så videre. Ordet kelim er et tyrkisk ord, som henviser til fladvævningsteknikken.

De geometriske motiver i disse antikke, stamme-tæpper og væveteknikker udviklede sig direkte på væven. De traditionelle designs blev overført fra generation til generation, hvor hver væver skabte subtile variationer, der afspejlede hendes egen kunstneriske personlighed.

Kelim praktiseres i hele det geografiske område, der inkluderer Tyrkiet, Nordafrika , Balkan, Kaukasus, Iran, Afghanistan, Pakistan og Centralasien.

Et kelim tæppe er det samme som et kelim gulvtæppe, som matcher ind i alle boliger.

Kelim tæpper udgør helt sin egen repræsentation for det område, hvori de er vævet. Dette er gældende for tæppernes stilarter, mønstre, farver og symboler, som afspejler og gengiver historierne om regionernes kulturer og traditioner.

Vores udvalg af kelim tæpper dækker de mest populære oprindelseslande, så som tyrkiske/anatolske, afghanske, marokkanske og iranske/persiske kelim tæpper. 

Tyrkiske (anatolske) kelim tæpper er mest berømt for deres symboler og mønstre, der gengiver elementer af deres folkelige kultur.

I Tyrkiet er de enkelte kelim tæpper også kendt som cicim, sumak, zili eller sili, palaz og andre navne. I Tyrkiet anvendes disse dristigt farvede kelim tæpper som gulv- og vægbeklædning og er i dag ofte lavet til pude-, skammel- og bænkovertræk.

Et persisk kelim tæppe er ofte et meget farverigt nomadetæppe med et typisk regionalt mønster, som de nomadiske folk har vævet med inspiration fra naturen og deres daglige liv.

Materialet i det persiske kelim tæppe består primært af fåreuld og er farvet med vegetabilske farver, som giver tæppet en meget holdbar og robust struktur. Et kelim tæppe som er bærer præg af daglig brug bliver med årene endnu mere interessant og smukkere og kan derfor være en ledsager for livet.

De marokkanske kelim tæpper er håndvævet af kvinderne fra Berber stammerne, der er den oprindelige befolkning i Marokko. Tæpperne er unikke berber-tæpper.

De bliver vævet i marokkanske regioner såsom Khemissate, Tiffelt og Zemmour. Bl.a er kelim tæpperne fra Tiffelt de mest berømte i Marokko på grund af finheden i det geometriske design og den indigoblå farve.

De marokkanske kelim tæpper skiller sig ud fra de tyrkiske kelim tæpper i forhold til valget af de lyse farver samt de helt unikke mønstre, der afspejler den kreative historie bag Berber stammerne.

Afghanistan har været et knudepunkt for tæppevævning i århundreder, men har haft årtier med borgerkrig og ustabilitet i regionen, som har ramt tæppebranchen hårdt og har skubbet en gammel kunstform ud på randen af ​​udryddelse.

Kelims fremstillet i Afghanistan værdsættes for deres høje kvalitet og autentiske håndværk. I modsætning til billige tæpper produceret på fabrikker er afghanske kelim tæpper traditionelt håndvævet i landsbyer, der overvejende er placeret i det nordlige og vestlige Afghanistan.

Størstedelen af ​​afghanske kelim tæpper er vævet af kamel- eller fåreuld, med vegetabilske og naturlige farvestoffer, der bruges til at producere et levende udvalg af farver. Se et udvalg af vores afghanske kelim tæpper.

Målret din søgning

Pris

Længde

Bredde