Kelim Tæpper

Oplev glæde og velvære med kelim tæpper

Ægte kelim tæpper

Antikke kelim tæpper er ofte ret kostbare, og man skal vide meget om kelimtæpper for at vurdere den rigtige pris. Der er nemlig mange veludførte, fabriksfremstillede kopier af de gamle mønstre, hvor fabrikanter med forskellige teknikker giver kelimtæpperne et gammelt udtryk. Der findes nye kelimtæpper, som er håndlavede, og derfor må betragtes som ægte tæpper. For det uerfarne øje kan det dog være svært at skelne disse nyere ægte tæpper fra de fabriksfremstillede.

Tæppebutikker med store rabatter og kelim tæpper på evigt udsalg er aldrig et godt tegn. Det er sund fornuft at købe sine kelim tæpper hos en fagmand, der er troværdig, og hvor pris og kvalitet hænger sammen.

Gamle motiver

Kelim tæpper er fladvævede tæpper. Uld, indfarvning og de mønstre væveren har valgt, er bestemmende for tæppets skønhed og kunstneriske udtryk. Motiverne på kelim tæpper er ofte er meget gamle, og kelim tæpper kendes langt tilbage fra flere forskellige kulturer.

Kelim for enhver smag

Hos Wiinstedt er vi eksperter i ægte kelim i høj kvalitet. Vi sælger traditionelle kelim tæpper, dekorative kelim puder og smukke kelim løbere til entreen. Vi kommer gerne hjem til dig med et udvalg af kelim tæpper, så du kan se tæpperne i de rette omgivelser.

Kelim - En speciel væveteknik

Egentligt betyder ordet kelim bare en speciel væveteknik. Men gennem årene er kelim efterhånden blevet en samlebetegnelse for vævede tæpper. Kelimtæpper væves af nomader og fastboende i næsten hele den muslimske verden, fra Marokko til Kina (Sinkiang), men de anatolske (tyrkiske) og persiske (iranske) kelimtæpper er de mest kendte. Ikke desto mindre finder vi også kelimtæpper i Europa, fx Balkans sharköy kelimtæpper.

Men også mange andre folk i andre dele af verden, som Nord- og Sydamerika har benyttet sig af væveteknikken og frembragt smukke kelimtæpper til at dekorere deres huse og telte med.

9000 år gamle vævninger

Motiverne på kelimtæpperne er oftest meget gamle – og de ældste vævninger man har fundet er da også over 9000 år gamle. De rigtigt fine gamle/antikke (mere end 100 år gamle) kelimtæpper, er meget kostbare. De fineste kelimtæpper kan koste flere millioner kroner.

Men man skal vide meget om kelimtæpper for at kunne vurdere den slags og der er desværre ikke så mange handlende der ved særligt meget eller måske hellere vil sige at deres kelimtæpper er ældre end de i virkeligheden er, for derved at kunne få en højere pris for deres tæpper. Således produceres der nye kelimtæpper i alle tæppeproducerende lande.

Håndlavede kelim

Nogle af disse kelimtæpper sælges som gamle tæpper efter at have gennemgået kemisk vask og mekanisk slid, så de ser gamle ud. Men også nye og moderne kelimtæpper er/kan være håndvævede og derved indgå i kategorien ”ægte tæpper”, altså håndlavede tæpper. Desværre produceres der også maskinlavede kelimtæpper, som sælges som ægte tæpper, og har man ikke forstand på at se forskel kan man godt blive snydt.

Det er vigtigt at finde en handlende, som man har tillid til. de mest kendte. Ikke desto mindre finder vi også kelimtæpper i Europa, fx Balkans sharköy kelimtæpper. Men også mange andre folk i andre dele af verden, som Nord- og Sydamerika har benyttet sig af væveteknikken og frembragt smukke kelimtæpper til at dekorere deres huse og telte med.

Kelim tæppers skønhed

Nye kelimtæpper kan sagtens være smukke og dekorative, men er man først faldet for de gamle originale kelimtæpper og har fundet ud af at se forskel, så dukker der en helt ny verden op, hvor man kan blive ved med at gå på opdagelse i de ægte tæpper. Der er mange ting der er med til at gøre kelimtæpper originale og smukke: Først og fremmest uldens og farvernes kvalitet, men naturligvis også den kunstneriske sans som den enkelte væver har haft.

Jeg kan kun pointere vigtigheden af at finde en man har tillid til, når man skal købe kelimtæpper eller andre ægte tæpper. Gå rundt i flere forretninger til du finder en du stoler på. Store rabatter er aldrig et godt tegn. Hvis du er på jagt efter kelimtæpper eller andre ægte tæpper er du altid velkommen til at kontakte mig for råd og vejledning, uanset om du finder dine tæpper her eller et andet sted.