Tæppevarianter

Ægte tæpper er knyttede og vævede tæpper

Luv (knyttet)

Et knyttet tæppe består at en bundtrend hvorpå tæppet bliver knyttes knuderækkerne der danner selve luvlaget. Knuderne kan teknisk varier ud fra hvordan de er er slynget rundt om kædetråden.

Det er her selve mønstre dannes og til sidst afsluttes med kant og eventuelt frynser, der både kan være helt korte eller meget lange.

Der findes flere former for tekniker og knytningsformer. Eksempelvis den kendte tyrkiske knude type, som går under navnet Ghiordes knuden. Opkaldt efter en landsby i det nordvestlige Anatolien.

Alle knyttede tæpper varierer alt efter hvilket område de oprindeligt stammer fra. De væves i de fleste tilfælde af nomader, og har ofte en historie af fortælle. Det kaldes ægte tæppe hovedsagelig fordi de er håndknyttet i forhold til maskinfremstillede som er helt lige og uden unøjagtigheder.

Kelim (vævet)

Kelim tæpper er fladvævede tæpper. Uld, indfarvning og de mønstre væveren har valgt, er bestemmende for tæppets skønhed og kunstneriske udtryk. Motiverne på kelim tæpper er ofte er meget gamle, og kelim tæpper kendes langt tilbage fra flere forskellige kulturer.

Oldtidens egyptere havde for eksempel kelim tæpper, og der er tradition for kelim tæpper i både Sydamerika og hele den muslimske del af verden. Mest kendt er kelim tæpper fra Iran, Kaukasus og Tyrkiet.

Antikke kelim tæpper er ofte ret kostbare, og man skal vide meget om kelim tæpper for at vurdere den rigtige pris. Der er nemlig mange veludførte, fabriksfremstillede kopier af de gamle mønstre, hvor fabrikanter med forskellige teknikker giver kelim tæpperne et gammelt udtryk.

Der findes nye kelim tæpper, som er håndlavede, og derfor må betragtes som ægte tæpper. For det uerfarne øje kan det dog være svært at skelne disse nyere ægte tæpper fra de fabriksfremstillede.

Tæppebutikker med store rabatter og kelimtæpper på evigt udsalg er aldrig et godt tegn. Det er sund fornuft at købe sine kelim tæpper hos en fagmand, der er troværdig, og hvor pris og kvalitet hænger sammen.