Om Wiinstedt

Vores historie

Danmarks ældste tæppeforretning Erling Wiinstedt etablerede forretningen i København  under krigen i 1943. Efter 38 år i lokaler i indre København overtog han i 1981 den nuværende forretning på Strandboulevarden i København. Lokalerne her havde før huset en større vinhandel, og der er faktisk stadig gamle dekorationer med henvisninger til vinens glæder i forretningen. Hvad enten det har drejet sig om kelim tæpper, persiske tæpper eller andre vintage tæpper, har vi altid solgt de bedste håndlavede kvalitetstæpper med et højt kunstnerisk niveau.

Tæppehandlere i tre generationer

Erling Wiinsteds børn, Jane Wiinstedt og Thomas Wiinstedt blev fra tidlig barndom undervist i tæpper og oplært i tæppehandel af Erling Wiinstedt selv. De lærte alt om vurdering, reparation og ikke mindst tæppernes kulturelle baggrund.

Thomas Wiinstedt åbnede siden en tæppeforretning i Hellerup og Jane Wiinstedt fik sit eget tæppeværksted på Østerbro i København. Jane Wiinstedts søn, Boris Wiinstedt Zeichner, har altid haft sin gang i alle tre butikker. I dag kører han sin morfars forretning på Østerbro videre som tæppehandler i tredje generation. Boris Wiinstedt Zeichner betragtes i dag som en af de mest vidende tæppe-eksperter i landet.

Grundlæggeren af Wiinstedt

Erling Wiinstedt

Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt
Erling Wiinstedt

100 år med tæpper

Grundlæggeren af tæppeforretningen Wiinstedt er Erling Wiinstedt. Han blev født i 1913 og døde 100 år senere. Men han er stadig en legende blandt seriøse tæppekøbere og tæppehandlere, hvor han var kendt som ”Manden der ved alt om tæpper”

I tæppelære som 18-årig

Erling Wiinstedts vej ind i tæppernes verden begyndte, da han var 18 år og kom i lære hos tæppeforretningen ”Brodde og Wilhelmsen”. Siden var han med til at bygge auktionshuset Herholdt Jensen op, og i 1943 etablerede han sin første tæppehandel i København.

Han havde forretning i henholdsvis Dronningens Tværgade, Ny Østergade og Holbergsgade. I de sidste 32 år af sit liv solgte, vurderede og reparerede han tæpper fra forretningens nuværende adresse på Strandboulevarden i København.

60 år med vurdering og manuelt reparationsarbejde af ægte tæpper gav Erling Wiinstedt en sjælden viden om kvalitet og teknik i alle typer tæpper.

Han var derfor et naturligt æresmedlem af Selskabet for Orientalsk Tæppekunst.

Indehaver af Wiinstedt

Boris Wiinstedt Zeichner

Tæpper fra fødslen
Boris Wiinstedt Zeichner er 3 generation og indehaver af Wiinstedt. Han er cand. mag i religionssociologi, formand for Selskabet for Orientalske Tæpper og for Brancheforeningen for Orientalske Tæpper.

Det første år af sit liv boede Boris i baglokalet i sin morfar Erling Wiinstedts butik i København, fordi hans forældre var i bolignød. Duften af tæpper har fulgt ham siden. Som barn og ung kom han dagligt i butikken. Her iagttog han det daglige arbejde med vurdering og reparation og lærte af sin mors og morfars store viden om materialer, farver og håndværk.

Tæppernes kulturelle kontekst
Under Boris universitetsstudier i religionssociologi var han på flere antropologiske og religionssociologiske rejser med feltarbejde. Studierne og rejserne har tilføjet endnu et lag af forståelse for, hvilken kulturel kontekst tæpperne kommer fra. Siden har Boris skiftet turene med feltarbejdet ud med rejser, hvor formået er at købe tæpper til forretningen. Han har fundet og købt tæpper i blandt andet Tyrkiet, Marokko, Iran og Usbekistan, Kina og Indien.

Tredje generation
Boris overtog forretningen efter sin morfar, Erling Wiinstedt, i 2009. De arbejdede side om side i tæppeforretningen til Erling Wiinstedts døde 100 år gammel i 2013. Boris mor arbejder stadig i forretningen med reparation af tæpper. Selv er Boris  altid at træffe i åbningstiden, medmindre han er hjemme hos en kunde for at vise tæpper frem eller på rejse for at købe tæpper.

Familien

Wiinstedt
Martine Simonsen Tæppe konservator
Martine Simonsen er gift med Boris Wiinstedt og er uddannet indenfor tekstil og design og er en fremragende tæppe konservator.
Jane Wiinstedt
Jane Wiinstedt Tæppe konservator
2. generation. Havde i mange år værkstedet Samarkand som restaurerede ægte tæpper og har siden hjulpet til i Tæppegalleriet.
Wiinstedt
Oskar Zeichner Hjælper
4. generation. Går til hånde i Tæppegalleriet og har flair for den ædle kunst. Blev fra tidlig barndom undervist i tæpper og oplært i tæppehandel
Wiinstedt
Thomas Wiinstedt Tæppehandel
2. generation. Havde indtil 2015 Wiinstedt Kelim og Tæppegalleri i Hellerup. Forretningen var kendt for det store udvalg af gamle Kelim tæpper. Læs mere
Afspil video